Őszi hírhullás a Kastély Otthonból

Őszi hírhullás a Kastély Otthonból

Lassan, észrevétlenül változott át az erdő. Élénkzöld ruháját a halványodó nap ereje rozsdás barnára szívta. Pillanatnyi fakósága néhány hét alatt tarka pompává érett, melynek látványa felpezsdíti a lelket, s arra ösztönzi az embert, hogy kihasználja még az utolsó napsugarakban rejlő lehetőségeket, s tevékenyen, élményeket gyűjtve búcsúzzon az ősztől.

Mi is igyekeztünk sokféle programmal színesíteni a szeptembertől novemberig tartó időszakot.

idosek_koszontese[1]

Idősek köszöntése

 

Első nagy őszi rendezvényünk a X. alkalommal lebonyolításra kerülő Kastély Kupa volt, melyet az újszászi mazsorett csoport tagjai nyitottak meg. A nap további részében négy intézmény – Füzesabony, Törökszentmiklós, Tápiógyörgye és Újszász – sportolói küzdöttek lelkesen. Az egyéni versenyszámokban a hazaiak olyan előnyre tettek szert, hogy igazából a délután megrendezésre kerülő csapatversenyek már nem befolyásolták a végeredményt. A Kastély Kupát az újszászi csapat tagjai emelhették a magasba.

A sportolók mellett az Irodalom Kör tagjai is sokat gyakoroltak. Szeptember végén ugyanis meghívást kaptak a „Szép-korúak” Országos Költészeti Szemléjének döntőjére, ahol díszvendégként szerepeltek, s egy tartalmas, szép napot tölthettek el a megyeházán megrendezésre kerülő programon.

Szeptember 21-én második alkalommal rendezte meg a lakóotthon és rehabilitációs részleg a nyílt napot. Sok vendég látogatott el hozzánk, gondnokok, testvérek, szülők, gyerekek. A megnyitón diaképes bemutatóval elevenítettük fel az elmúlt év eseményeit, azután közös főzés, játékos családi vetélkedő, sok beszélgetés és az együttlét öröme jellemezte a napot.

Szeptember 22-én hatfős csapat utazott Füzesabonyba, hogy részt vegyenek a Füzes Kupán.

Összeszedett, szép teljesítményt nyújtottak ellátottjaink, egyéni versenyszámokban kiemelkedő eredményeket értek el, s végül a II. helyen végeztek.

 

vigadalom_mulatozas[1]

Vigadalom-mulatozás

 

Október elején kis házi ünnepségre került sor intézményünk időskorúakat ellátó részlegén. Az ott élőket az Idősek Világnapja alkalmából köszöntöttük. Az osztály dolgozói megvendégelték őket, kis műsorral kedveskedtek, süti evés után pedig közös énekléssel és tánccal zárták a délelőttöt.

Szép sikerrel zárult a pszichiátriai- és szenvedélybetegek számára a Tápiógyörgyén megrendezett Ki mit tud? is. Sokat készültek lakóink, s a rendszeres próbáknak, gyakorlásnak köszönhetően előkelő helyezésekkel, díszes oklevelekkel tértek haza.

Az ősz egyik legjelentősebb időszaka a szüret. Sok éven át rendeztünk szüreti bált, az idén azonban úgy döntöttünk, hogy kicsit kibővítjük ezt az ünnepkört, s megpróbálunk rámutatni az ősz egyéb jeles szokásaira, eseményeire is. Így egy egész napos „őszi Vigadalmat” szerveztünk. Műsorral indult a nap, ahol igyekeztünk megidézni a szüreti felvonulás hangulatát. Lakóink munkáiból őszi kiállítást rendeztünk, hiszen szebbnél szebb alkotások készültek préselt levelekből, termésekből, csuhéból. Állítottunk madárijesztőt, világított a töklámpás, a délelőtt folyamán különféle népi játékokat játszhattak a lakók, lehetett diót törni, kukoricát morzsolni, prés körül nézelődni.

Közösen főztünk, a babgulyás és a lángos nagy sikert aratott.

Délután eljött a táncos mulatság ideje. A twistet és rockyt autentikus népzenével szakítottuk meg, s táncházra invitáltuk a lakókat, ami bár első próbálkozás volt, nagy sikert aratott. Az uzsonna mellé sült tököt kínáltunk a résztvevőknek, hisz ez is az ősz egyik jellegzetes csemegéje. Vidám, élményekkel teli napot zártunk.

 

teritett_asztalnal_a_nyilt_napon[1]

Terített asztalnál a nyílt napon

 

Elkezdődött az új színházi évad is. Bérletes lakóink érdeklődéssel várják, hogy milyen előadásokat nézhetnek meg a Szigligeti Színház műsorán.

Október végén mindig igyekszünk lehetőséget biztosítani lakóinknak, hogy a környező temetőkbe, szeretteik sírjához ellátogathassanak. Az azt igénylők katolikus misén, református istentiszteleten is részt vehetnek az intézményünkben.

Ebben az időszakban mécseseket gyújtunk a parkban álló kegyhelynél, s mint mindenki más, a lakóink is megállnak ilyenkor egy pillanatra. Azért, hogy elhunyt családtagjaikra, barátaikra, volt lakótársaikra emlékezzenek, s hogy azokkal, akiket ismertek és szerettek, lélekben egy kis időre újra együtt legyenek.

Farkas Orsolya
foglakoztatási és mentálhigiénés osztály