A tavasz kilenc pillanata a Kastély Otthonban

A tavasz kilenc pillanata a Kastély Otthonban

A húsvét utáni időszak is eseménydúsan telt nálunk, programok, rendezvények tarkították hétköznapjainkat.

Április 8-án tartottuk meg a már hagyományosnak tekinthető Költészet Napi vers- és prózamondó találkozónkat, ahol a tápiógyörgyei és a törökszentmiklósi intézmény is képviseltette magát. Csodás előadásokat hallhattunk: vidámat, tanulságosat, szívmelengetőt, s bizony-bizony könnyfakasztót is. Nehéz dolga volt a zsűrinek és a közönségnek, hogy a 25 előadóból kiválassza azokat, akik szereplése aznap a legjobban sikerült. Ez a délután igazi érzelmi feltöltődést hozott, hisz az irodalom kiváló eszköz arra, hogy élményeket, értékeket közvetítsünk általa.

 

2010_07_01_kastelyotthon_vers_prozamondo[1]

 

Versmondó verseny a Költészet napja alkalmából (Fotó: Tóth Ferencné)

A hó végén, április 30-án került sor intézményi majálisunkra. Szerencsére az időjárás kegyes volt hozzánk, így kiélvezve a napsugarak simogatását, a szabadban, friss levegőn tölthettük a napot. Először közösen májusfát állítottunk, aztán a foglalkoztatók több állomáson várták a résztvevőket. Lehetett tekézni, sakkozni, a lakók kipróbálhatták magukat kapura rúgásban, kézműves dolgok készítésében, dartsban, pingpongban, volt közös rajzolás, és első alkalommal karaokézni is lehetett – ami hatalmas sikert aratott, s nagyban hozzájárult a jó hangulathoz. A feladatok teljesítéséért lakóink zsetonokat kaptak, amelyeket beválthattak a majális ideiglenes büféjében mindenféle finomságra. Közben zajlott a közös paprikás krumpli főzés is, szorgos ujjak fürgén csipkedték a csipetkét. A hatalmas bogrács teljesen kiürült, s mindenki elismerően nyilatkozott az ételről.

2010_07_01_kastelyotthon_majalis2010[1]

A paprikás krumpli előkészületei (Fotó: Tóth Ferencné)

Délután barátságos focimérkőzésre került sor a lakók és a dolgozók között. A meccset Szalóki Miklós igazgató vezette. Sportszerű, lelkes játék után – mindenki örömére és megelégedésére – döntetlennel zárult a küzdelem.

Május első vasárnapja anyák napja. Természetesen mi sem feledkeztünk meg erről, s a Kastély Rádió ünnepi összeállítással köszöntötte az anyukákat, nagymamákat, dédiket.

2010. május 3-9. között rendezték meg Szolnokon az Esélyegyenlőségi Hetet, amelyen lakóink Rideg Sándor: Indul a bakterház című darabjával, továbbá József Attila: Kései sirató című versével léptek fel. Teljesítményüket nagy elismeréssel és sok dicsérő szóval jutalmazták.

Részt vettünk a Jász-Nagykun- Szolnok Megyei Nyugdíjasok Kulturális és Érdekképviseleti Egyesületének Regionális Kulturális Seregszemléjén, továbbá díszvendégként szerepeltünk a kortárs költők műveiből megrendezésre kerülő Regionális Költészeti Szemlén. A színvonalas középdöntőn négy lakónk adott elő egy kis műsort, bemutatva Serfőző Simon zagyvarékasi költő életútját és három alkotását.

Sportolóink sem tétlenkedtek, május 13-án a Tápiógyörgyei Pszichiátriai és Szenvedélybetegek Otthona által szervezett „Győzzél Györgyén” nevezetű sportversenyen szerepeltek kiválóan. A 6 fős csapat egyéni és összetett teljesítmény alapján 5 intézmény közül végzett az első helyen, s így egy gyönyörű kupával tértek haza.

Igyekeztünk méltón felkészülni a pünkösdre is. Az énekkar új dalokat tanult, s az irodalomkör tagjaival együtt tartott foglakozásokon felelevenítettük a pünkösdölés hagyományát. Mivel a pünkösd a vallási életben is jelentős szerepet tölt be, ezért az ünnep alkalmából katolikus misét és református istentiszteletet is szerveztünk.

A júniust mulatsággal indítottuk, első alkalommal rendeztük meg a Retro-partit, ahol a ’60-’70-’80-as évek zenéiből válogattunk. Táncversennyel kezdődött a délutáni program, ahol a párok twist-ben, rocky-ban, disco táncban, kacsatáncban és mambóban mérhették össze tudásukat. Eredményhirdetés után a közönség – lakók és munkatársak is – csatlakoztak a versenyzőkhöz, és a táncot csak a finom uzsonna, s a népszerű tombolahúzás szakította félbe.

Farkas Orsolya
Foglakoztatási- és Mentálhigiénés Osztály